ELEKTRİK ÜRETİMDE YILIN ENLERİ AÇIKLANDI

ELEKTRİK ÜRETİMDE YILIN ENLERİ AÇIKLANDI

ÇEDAŞ’ın Sivas, Tokat ve Yozgat’taki elektrik tüketim verilerinden hareketle hazırladığı ‘Yılın En’leri Raporu’na göre 2019 yılında elektrik tüketimi bir önceki yıla göre yüzde 5 geriledi. İlçe bazında bakıldığında yıl içinde en yüksek tüketim artışı yüzde 24 ile Sivas Akıncılar, en büyük düşüş ise yüzde 32 ile Yozgat Yerköy’de yaşandı.

1 milyondan fazla aboneye hizmet veren ÇEDAŞ’ın raporunda özelleştirme sonrasında özellikle teknolojiye yapılan yatırımların etkisiyle arıza süre ve sayısında görülen azalma da yer aldı.  Aradan geçen 10 yıl içinde toplam arıza sayısı yüzde 63, arıza süresi de yüzde 68 geriledi. ÇEDAŞ, bu yıl içinde sorunlu hatların tespiti için dronları da kullanmaya başladı.

Sivas, Tokat ve Yozgat’ta 1 milyondan fazla aboneye hizmet veren Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş. (ÇEDAŞ), 2019 yılındaki elektrik tüketimi, yıl içinde görülen dip ve zirve noktalarını içeren ‘Yılın En’leri Raporu’nu açıkladı.  ÇEDAŞ Genel Müdürü Niyazi Kıvılcım, 2016 yılından bu yana düzenli olarak ‘Yılın En’leri’ adı altında özel bir çalışma yaptıklarını dile getirerek “Bu yıl çalışmamızın kapsamını daha da genişlettik ve rapora dönüştürdük. Raporda abonelerimizin tüketim davranışlarının yanı sıra teknolojiye yaptığımız yatırımların da etkisiyle 2010 yılından bu yana arıza sayı ve süresindeki düşüşü ortaya koyduk” dedi.

TÜKETİM YÜZDE 5 GERİLEDİ

ÇEDAŞ Genel Müdürü Kıvılcım’ın detaylarını paylaştığı ÇEDAŞ’ın ‘Yılın En’leri Raporu’nda Sivas, Tokat ve Yozgat’ta 2019’da toplam elektrik tüketimi bir önceki yıla göre yüzde 5 gerileyerek 2 milyon 498 bin MWh seviyesinde gerçekleşti.

EN YÜKSEK TÜKETİM ARTIŞI AKINCILAR’DAN

ÇEDAŞ’ın raporunda 3 ilin ilçelerindeki tüketim rakamları da yer aldı. İlçe bazında bakıldığında en yüksek tüketim artışı yüzde 24 ile Sivas Akıncılar ilçesinde yaşandı. Yeni TOKİ konutlarının devreye girmesi Akıncılar İlçesi’nde rekor artışa neden oldu ve 2018 yılında 5 bin 868 MWh olan rakam 2019’da 7 bin 251 MWh’ye çıktı. Yıl içinde en büyük kayıp Yozgat Yerköy İlçesi’nde gözlendi. Yerköy’de 2019 yılında elektrik tüketimi yüzde 32 gibi oldukça yüksek bir oranda geriledi ve 2018’de 108 bin MWh olan tüketim 2019’da 73,3 bin MWh seviyelerinde kaldı.

Bu arada yıl içinde miktar olarak en yüksek tüketimin gerçekleştiği ilçe 483 bin MWh ile Sivas Merkez, en düşük tüketimin olduğu ilçe ise yıllık 2 bin 976 MWh ile Tokat Başçiftlik oldu.

YIL İÇİNDE TÜKETİMİN ZİRVESİ 31 TEMMUZ’DA

Rapora göre 2019 yılında günlük en yüksek tüketim rakamı 31 Temmuz günü yaşandı. Gurbetçilerin tatil için memleketlerine gelmesi, hava sıcaklıklarındaki artış ve tarımsal abonelerin tüketimindeki artış, 31 Temmuz Çarşamba günü tüketimi 8 bin 742 MWh ile zirve noktaya taşıdı. 2019 yılında en düşük tüketim ise 28 Nisan Pazar günü gerçekleşti. Mevsimsel ısınmanın etkisi ile gün içinde 5 bin 903 MWh ile yılın en düşük tüketimi olduğu gözlendi.

05/03/2020 16:42
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ