BOZOK ÜNİVERSİTESİ DE BÖLGESEL ODAKLI ÜNİVERSİTE PROJESİ KAPSAMINDA

BOZOK ÜNİVERSİTESİ DE BÖLGESEL ODAKLI ÜNİVERSİTE PROJESİ KAPSAMINDA

YÖK Başkanı Yekta Saraç, 2015 yılında başlatılan proje kapsamında ilgili paydaşlarla birlikte seçilen 10 üniversiteye ek olarak ihtisaslaşacak 5 yeni üniversitenin ve ihtisas alanlarını açıklamak üzere basın toplantısı düzenledi. Toplantıya ayrıca, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez’in yanı sıra bölgesel kalkınma odaklı üniversitelerin rektörleri de katıldı.Yozgat Bozok Üniversitesinin Bölgesel odaklı üniversiteler arasına dahil edildiğini açıklayan YÖK Başkanı Saraç,Yozgat Bܒnün ‘Endüstriyel kenevir” alanında ihtisaslaşacağını söyledi

5 ÜNİVERSİTE DAHA KATILDI'
Başkentte düzenlenen toplantıda konuşan Saraç, başkanlık görevine geldiği 2015 yılından itibaren üniversitelerde çeşitlilik ve ihtisaslaşma konuların üzerinde durduğunu belirtti. 'Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisaslaşma Programı'nın 2006'dan sonra kurulmuş olan üniversitelerle çalışılmaya başlandığını hatırlatan Saraç, Bingöl, Kırşehir Ahi Evran, Uşak, Düzce, Burdur Mehmet Akif Ersoy, Aksaray, Kastamonu, Muş Alparslan, Rize Recep Tayyip Erdoğan ve Siirt üniversitelerinin, bölgenin mevcut durumu, üniversitenin potansiyeli, bölge-üniversite ilişkisi açısından 3 ana kulvarda pek çok parametre dikkate alınarak bu proje için seçildiğini kaydetti. Saraç, "Bugün bu 10 üniversitemize, yine aynı kriterler ile değerlendirmeye alınarak seçilen, Yozgat Bozok, Kırklareli, Çorum Hitit, Bartın, Artvin üniversiteleri olmak üzere 5 üniversitemiz daha katıldı. Bütün bu üniversitelerimizden beklentimiz, kendilerine verilen ihtisaslaşma alanında 'Hedeflenmiş Sosyo-Ekonomik Araştırma Programları'nı geliştirmeleri ve bu programın bölgenin kalkınmasına anlamlı değerler sunmasını sağlamalarıdır. Böylece bölgede; üniversite organizasyon ve stratejilerinde gelişmeler olacak, AR-GE organizasyonu artacak, ürün pazar ve rekabetinde güçlenmeler beklenecek, fon kaynakları artacak, yeni genişletilmiş işbirlikleri doğacak, uzmanlaşmış merkezler gelişecek ve de en önemlisi bölgeye ait kültürel güçlü değişimler ortaya çıkacaktır" dedi.

15 ÜNİVERSİTEYE DESTEK MÜJDESİ
Üniversitelerin yerel düzeydeki araştırma sonuçlarının ilgili özel ve kamu sektörleriyle paylaşılarak üretime dönüştürülmesinin hedeflenmesi gerektiğini belirten YÖK Başkanı Saraç, şöyle konuştu: "Projenin beklenen gücü gerçekten etkin ve yüksektir. Henüz 4 yıllık bir proje olmasına rağmen birçok filizlenmeyi görmekteyiz ve projeden Türkiye'nin geleceği için gerçekten umutluyuz. Bölgesel Kalkınmada İhtisaslaşma Misyonu verdiğimiz bu üniversiteler Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından mali kaynaklarla, Başkanlığımız tarafından ise akademik personel kaynağı sağlanarak desteklenmektedir. YÖK'ün girişimiyle ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın destekleriyle bu yıl bölgesel kalkınma odaklı ihtisaslaşan üniversitelerimize bir destekleme söz konusu olacaktır. Bu müjdeyi de bugün burada rektörlerimize vermek isterim."
Başkan Saraç daha sonra, 5 üniversitenin rektörlerine belgelerini takdim etti. Artvin Çoruh Üniversitesi 'Tıbbi ve Aromatik Bitkiler', Bartın Üniversitesi 'Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları', Çorum Hitit Üniversitesi 'Makine ve İmalat Teknolojileri', Kırklareli üniversitesi 'Gıda' ve Yozgat Bozok Üniversitesi ise 'Endüstriyel Kenevir' alanlarında ihtisaslaşacak.

REKTÖR KARADAĞIN TOPLANTI SONRASI AÇIKLAMASI
Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ ,katıldığı toplantı sonrasında yaptığı açıklamada YÖK’ün bu kararından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.Rekör Karadağ,konuya ilişkin şunları söyledi: “Kenevir yönetmeliğine göre, kenevir üretimine izin verilen 19 ilden biri de Yozgat’tır. Kenevir Yozgat’ın eski kültür bitkilerinden birisi olup, son yıllarda dünyadaki önemi, sanayi ve teknolojideki kullanımı gittikçe artmaktadır. Bu ihtisaslaşma projesi ile Üniversitemizde kurulacak AR-GE merkezinde elektronik teknolojisi, selüloz, tekstil, gıda, ilaç, inşaat, kompozit malzeme, biyomalzeme ve biyoenerji ile tarım alanlarında yapılacak çalışmalar, Yozgat’ı kenevire dayalı sanayinin merkezi konumuna getirecektir.
Bu proje ile üniversitemizde mevcut insan kaynakları, teknik ve fiziki altyapısının daha etkin kullanabilme fırsatı elde edildiği gibi, eksik olanlarının da tamamlanabilme imkânı yakalanmış olacaktır. Ayrıca, Ülkemizde kenevir üretiminin arttırılması, yeni kenevir çeşitlerinin ıslahı ve kenevirden elde edilebilecek pek çok malzemenin geliştirilmesine katkı verilecektir.
Bu proje, Üniversitemizde elde edilecek AR-GE sonuçlarının sahaya aktarılması temelinde, bu sonuçların ekonomik değere dönüştürülmesine, bölgesel kalkınmaya, toplumsal fayda ve bireylerin gelir kaynaklarını arttırılmasına ve böylece göçün azaltılmasına da önemli katkılar sağlayacaktır.”
23.01.2020
23/01/2020 20:25
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ