ALİ KEVEN TBMM’DE ÇİFTÇİLERİN SORUNLARINI GÜNDEME GETİRDİ

ALİ KEVEN TBMM’DE ÇİFTÇİLERİN SORUNLARINI GÜNDEME GETİRDİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yozgat Milletvekili Ali Keven, Haziran ayının gelmesine rağmen buğday taban fiyatının açıklanmamasına tepki gösterdi.

TBMM Genel Kurulunda konuşan Keven, “Hasat sezonu başlamışken buğday taban fiyatlarını açıklamamak düpedüz çiftçimizle alay etmektir. Geçen yıl 17 Mayıs’ta, ondan önceki yıl ise 4 Mayıs’ta açıklandı; şimdi Haziran ayı gelmesine rağmen açıklanan bir fiyat yok. Çiftçimiz, onca emekle yetiştirdiği buğdayın taban fiyatının insaflı bir şekilde açıklanmasını bekliyor. Şu an borsalarda güncel buğday fiyatı 7 liraya yakın seyrediyor, ithalata ise zaten 6 lira ödendi. Gübre ve mazot gibi girdiler yüzde 300 oranlarında zamlandı. Çiftçimiz, bu üretimi yapması için eline en az 8 lira geçmesi gerektiğini söylüyor. Diğer taraftan, ekmek fiyatlarını da düşünüyorsanız, gelin, 2 lirasını ek destekleme ödemesi olarak hazineden verelim ve hem üreticiyi hem de tüketiciyi rahatlatalım.” diye konuştu.

TMO tarafından ekmek fırınlarına verilen ithal unda stokların biteceğini söyleyen Keven, hasadı yapılan buğdayın taban fiyatındaki belirsizliğin un ve ekmek fiyatlarında kaosa yol açacağına da işaret ederek, “Buğday gibi stratejik bir ürünü dikkate almayan saray hükümeti, un ve ekmek fiyatlarının daha fazla artmasına karşı acil önlem almalı. TMO ithal buğdaya alıştırıldı. İthalat yapılan bölgede ise savaş ve kaos hakim. Buğdayda belirsizlikler devam ederse bu kaos un ve ekmek fiyatlarına sıçrayacak. Taban fiyat acil açıklanmalı ve girdilerde yaşanan zamları telafi etmek amacıyla çiftçiye ek destekleme ödemesi yapılmalıdır. Yani tarımda sübvanselerin artırılması gerekiyor.” dedi.

 
01/06/2022 19:36
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ