ZİRAAT FAKÜLTESİ LABORATUVARINDA  KENEVİR BİTKİSİ  ÜRETİLECEK

ZİRAAT FAKÜLTESİ LABORATUVARINDA KENEVİR BİTKİSİ ÜRETİLECEK

Türkiye'de kenevirin ekonomiye kazandırılması ve daha fazla katma değer sağlaması amacıyla "endüstriyel kenevir" alanında ihtisas üniversitesi olan Yozgat Bozok Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Doku Kültürü Laboratuvarı'nda sektörlerin ihtiyaçlarına göre, kenevir bitkisi üretebilecek.

Doku kültürü laboratuvarında yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ, ihtisas alanları olan kenevir bitkisi ile çalışmaların aralıksız devam ettiğini söyledi.

Kenevirin bütün biokütlelerinin  ekonomiye kazandırılması, özellikle zirai alanda doku kültürüne yönelik çalışmaların çok önemli bir yer edindiğini dile getiren Rektör Karadağ, "Kenevirin her açıdan ıslahı ve sürdürülebilir olmasını sağlamak amacıyla ziraat fakültesi bünyemizdeki çalışmaların detaylı olarak yapılması ve çeşitlenmesi gerekiyordu. Bu konuda da çalışmalarımız başladı ve kenevirin ekonomiye kazandırılması için bütün teknik, bilimsel araştırmalar üniversitemizde yapılmaktadır." dedi.

Rektör Prof. Dr. Ahmet Karadağ, yapılan çalışmalar ve projelerle endüstriyel sektörün Yozgat'a daha kısa zamanda gelmesinde ve kentin kenevir sektöründe cazibe merkezi haline gelmesinde önemli katkı sunacağını belirtti.

Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Koordinatörü ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Güngör Yılmaz da tohumdan üretilen kenevirlerde çıkan ürünün erkek mi dişi kenevir mi olduğunu bilinmediğini anlattı.

Prof. Dr. Yılmaz, doku kültürü laboratuvarında ise istenilen kenevir türünün tohumunu kullanmadan, yaprağından veya gövdesinin herhangi bir  kısmından binlerce fidenin yetiştirilebileceğini belirterek, "Medikal için ihtiyaç olan veya parfümeri için  ya da tekstil alanında kullanılan en verimli türler tespit edilerek, o türün üretimi sağlanmış olacak. Bu da sektörlerin ihtiyacı olan kenevirin üretilmesine önemli katkı sağlayacak ve bitki daha verimli kullanılmış olacak." diye konuştu.

15/04/2021 22:11
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ