YOZGAT’TA 1.ARGE PAZARI ETKİNLİĞİNDE 350 PROJE TANITILDI

YOZGAT’TA 1.ARGE PAZARI ETKİNLİĞİNDE 350 PROJE TANITILDI

Anadolu Üniversiteler Birliği öncülüğünde, TÜBİTAK tarafından desteklenen ve 20-21 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen  1. AR-GE Proje Pazarı Yozgat Bozok Üniversitesinin ev sahipliğinde tamamlandı.350  projenin tanıtıldığı toplantıda TUBİTAK ve YÖK başkan vekillerinin yanı sıra 13 Rektör hazır bulundu.

Yozgat Bozok Üniversitesi  Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinliğe,  Yozgat Valisi Ziya Polat, Yozgat Belediye Başkan Vekili Ali Açıkgöz, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkan Vekili Prof. Dr. Rahmi Er, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, TÜBİTAK Başkan Vekili Ahmet Yozgatlıgil, Anadolu Üniversiteler Birliği Dönem Başkanı ve Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul,YOBÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Âlim Yıldız, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bünyamin Şahin, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Güngör Yılmaz, Prof. Dr. Şenol Akın, Prof. Dr. Yücel Güney, Fakülte Dekanları, Siyasi Parti ve Sivil Toplum Örgüt Temsilcileri, öğretim üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Proje geliştiricilerinin fikir alışverişine ortam hazırlamak, AR-GE projelerine dair finansal ve teknolojik işbirliklerine zemin oluşturmak, üniversite, özel sektör temsilcileri ve bağımsız araştırmacıların bir araya gelmelerini sağlamak, üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek ve bölge insanını bilinçlendirmek amacıyla gerçekleştirilen 1.Ar-Ge Proje Pazarında yaklaşık 350 proje görücüye çıktı. Farklı alanlarda yaptıkları projelerle ülkemizin gelişmesine katkı sağlayan birçok öğrenci, akademisyen, şirket çalışanı ve bağımsız proje geliştiricisinin buluşturulmasının hedeflendiği 1. AR-GE Proje Pazarı açılış konuşmasını 1. AR-GE Proje Pazarı Düzenleme Kurulu Başkanı ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Güngör Yılmaz yaptı.

Prof. Dr. Yılmaz konuşmasında bu yıl ilkinin Bozok Üniversitesinin ev sahipliğinde Anadolu Üniversiteler Birliği öncülüğünde düzenlenen 1. AR-GE Proje Pazarı’nın amaç ve kapsamına değinerek bölge ve ülke açısından önemine vurgu yaptı. Prof. Dr. Yılmaz konuşmasının devamında : “Şüphesiz AR-GE faaliyetleri bilim ve teknolojinin gelişmesi için yeni bilgiler üretmeyi hedefleyen projelerdir. AR-GE faaliyetleri kurumların, firmaların, ülkelerin daha da yücelmesi, prestij kazanması, seviyesini yukarı çekmesi için oldukça önemli faaliyetlerdir. Şüphesiz AR-GE projeleri ve AR-GE faaliyetlerinde teknoloji kullanma vardır, verimlilik vardır, verimliliğin geliştirilmesi vardır. Bugün tam da bu hedeflere hizmet edebilmek için Anadolu Üniversiteleri Birliği öncülüğünde Yozgat Bozok Üniversitesi ev sahipliğinde AR-GE Proje Pazarının ilkini gerçekleştiriyoruz. Yaklaşık 350 proje askıya çıkıyor. Bu projelerin yarıya yakını öğrenci projeleridir. Bu etkinliğin şehrimizde düzenlenmesinde emek veren, başarılı olacak olan proje sahiplerinin ödüllendirilmesinde katkı sunan sponsorlarımızın çok ama çok büyük katkıları var. Anadolu Üniversiteleri Birliğine mensup üye Üniversitelerimize,  ana sponsorumuz olan Kayseri Şeker A.Ş.'ye diğer sponsorlarımız Sivas Ticaret Sanayi Odası, Nortech ve TÜBİTAK’a teşekkürlerimi arz ediyorum” dedi.

ASELSAN Teknoloji ve Yenilikçilik Yönetimi Direktörü Ali Ekiz de konuşmasında: “ASELSAN olarak öncelikle hedefimiz bilim ve teknolojilerin geliştirilmesi ve uygulanmasında işbirliği kurulmasıdır. Bu hedefimiz doğrultusunda 2021 yılında 66 üniversiteyle bin 134 projede işbirliği yaparak 5 milyon dolarlık kaynak aktardık. Tabi bu üniversitenin hissesinde Anadolu Üniversiteler Birliği üyesi üniversitelerimiz de bulunmaktadır. Bu kapsamda istifade edeceğinizi düşündüğümüz 1 AR-GE Pazarı etkinliğini düzenleyen değerli rektörlerimize teşekkürlerimizi sunuyorum.” dedi.

TÜBİTAK Başkan Vekili Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil yaptığı konuşmada:  “TÜBİTAK olarak AR-GE Pazarında Anadolu Üniversiteler Birliğimizin çarpan etkisi çok yüksek olan, beraber ve birlikte başarma yaklaşımıyla düzenledikleri AR-GE Proje Pazarında öğrencilerimizle, proje sahibi hocalarımızla bir arada olmaktan memnuniyet duymaktayım” ifadelerine yer verdi.

Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Karadağ da yaptığı konuşmada: “YÖK’ün yeni yüzüyle birlikte üniversiteler artık kendini tekrar eden değil farklı alanlarda misyon sahibi olan, farklı alanlara yönelen ve bu sayede bölgesine ülkesine değer katan üniversiteler hüviyetine erişmiş durumdadır. Araştırma üniversiteleri, bölgesel kalkınma ihtisas üniversiteleri bunun çok güzel örnekleridir. Yozgat Bozok Üniversitesi 2021 yılı başı itibariyle bölgesel kalkınma odaklı bir ihtisas üniversitesi olarak kendini konumlandırdı”dedi

YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Rahmi Er ise Yozgat Bozok Üniversitesi ev sahipliğinde Anadolu Üniversiteler Birliği’nce düzenlenen; akademisyenler, kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarının yanı sıra öğrencilerinde katılımıyla gerçekleştirilen “1.Ar-Ge Proje Pazarı” etkinliğine katılmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Üniversitelerin kendi inisiyatifliyle, birlikler kurmalarını, güçlerini birleştirerek ortak araştırmalar yürütmelerini, alt yapılarını ve insan kaynaklarını birbirlerinin istifadesine açmalarını ve kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanımına katkı sağlamlarını önemsediğini belirten Prof. Dr. Er, konuşmasının devamında şunları söyledi : “Her ilde en az bir üniversite kurmak suretiyle yükseköğretimde nicel büyümesini büyük ölçüde tamamlanmış olan ülkemizde yükseköğretim kurumlarımızın bundan sonra ağırlık vermeleri gereken husus, daha çok nitelikli ve daha kaliteli AR-GE faaliyetidir. Son yıllarda ülkemizdeki AR-GE harcamalarının gayri safi yurt içi hasıla içerisindeki payının %0,50’lerden %1,09’a yükselmesini, yeterli olmamakla birlikte, memnuniyet verici bir gelişme olarak görüyoruz. Ülke olarak hedefimiz bu oranı %2’nin üzerine çıkarmaktır. Üniversitelerimizin gerçekleştirdikleri AR-GE faaliyetlerinin yanı sıra biz de YÖK olarak, ülkemizin nitelikli AR-GE elamanı ihtiyacını karşılamak amacıyla önemli adımlar atıyoruz. Türkiye’nin ihtiyacı olan öncelikli alanlarda ve kritik teknolojiler konusunda disiplinlerarası doktora burs programı YÖK 100/200 projemizdeki bursiyer sayımız an itibariyle 5 bine yaklaşmış olup, program ilk mezunlarını vermeye başlamıştır. Bu projenin amacı ülkemizin öncelikli alanlarında sadece akademisyen yetiştirmek değil; özel sektörün ihtiyaç duyduğu doktoralı AR-GE personelini de yetiştirmektir.  Başta ev sahibi Yozgat Bozok Üniversitemiz olmak üzere, Anadolu Üniversiteler Birliği üyesi tüm üniversitelerimizi, etkinliğe projeleriyle katılmış olan akademisyenlerimiz ve öğrencilerimizin yanı sıra tüm kamu özel sektör kurum ve kuruluşlarımızı ve sponsor kuruluşlarını yürekten kutluyorum. 4 kategoride sunulmuş olan projeler ve proje sayısı nicel bir değer olarak memnuniyet vericidir. Bu proje pazarından ülkemiz yararına çok kıymetli projelerin ortaya çıkacağına ve bunun önümüzdeki yıllar için çok iyi bir başlangıç oluşturacağına yürekten inanıyorum. AR-GE proje pazarı etkinliğinin verimli geçmesini, yükseköğretim sistemimize ve AR-GE odaklı süreçlerin gelişimine katkılar sağlamasını diliyorum.”

Yozgat Valisi Ziya Polat da, Anadolu Üniversiteler Birliğine üye 13 üniversitenin ortaklaşa düzenlediği 1. AR-GE Proje Pazarının Yozgat’ta yapılmasından mutluluk duyduğunu söyledi.  Hazırlanan projelerin sahada uygulanabilir olması gerektiğine dikkat çeken Vali Polat, bilginin önemli bir güç olduğuna değinen konuşmasında bilgiyi üretip sahaya yansıtarak bu devlet ve millete artı değer sağlayan sürdürülebilir projeleri hayata geçirmenin gerekliliğine vurgu yaptı. Vali Polat: “Üniversitemiz ev sahipliğinde düzenlenen 1.AR-GE Proje Pazarında 350 ye yakın projemiz var. Bu projelerin tamamı kendi projemiz. Burada sergilenen projelerin sahaya yansıtılması görmek en büyük dileğim ifadelerini” kullandı.     

1.AR-GE Proje Pazarında,  ana tema grupları olarak belirlenen Mühendislik ve Temel Bilimler, Biyoteknoloji ve Sağlık Bilimleri, Tarım-Gıda ve Çevre Bilimleri olmak üzere 3 farklı alanda 30 dalda 102 bin TL ödül sahiplerini buldu. Öğrenci (ön lisans, lisans, lisansüstü), Akademisyen ve Kamu AR-GE Birimleri olmak üzere 2 farklı kategoride ödüller verildi. öğrenci kategorisi dışındaki kategorilerde birinciye 10 bin TL, ikinciye 7 bin TL, üçüncüye 5 bin TL ve mansiyon ödülü ise 2 bin TL olarak belirlendi.  Öğrenci kategorisinde ise birinci 7 bin TL, ikinci 5 bin TL, üçüncü 3 bin TL ve mansiyon ise bin TL’nin sahibi oldu. Öğrenci kategorisinde mansiyon ödülü ise 15 kişiye verildi. TÜBİTAK kategorisinde kazanan proje ise jüri özel ödülü almaya hak kazandı.

Etkinlikte, 1.AR-GE Proje Pazarına katkı sağlayan; Kayseri Şeker, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası, TÜBİTAK, Koçtaş, Northtech, BESMAK ve  Kilim sponsor firma yetkililerine sağladıkları katkılardan dolayı günün anısına hediye takdim edildi.

22/05/2022 05:33
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ