BOZOK ÜNİVERSİTESİ YÖNETİMİ RAKİDAL KARARLARIYLA YİNE GÜNDEMDE

BOZOK ÜNİVERSİTESİ YÖNETİMİ RAKİDAL KARARLARIYLA YİNE GÜNDEMDE

Bundan 2 hafta önce güz dönemi uzaktan eğitim programının çoklu sınav ve ödev sisteminde gerçekleştirilen değişiklikle üniversitedeki  binlerce öğrencinin sosyal medyada yoğun tepkisine yol açan  Bozok Üniversitesi yönetimi, şimdi de Üniversitede görevli akademisyenlere yönelik hazırladığı atama yönergesi taslağı ile  yüzlerce öğretim üyesi ve doçenti strese soktu.Bozok Üniversitesinde Pandem sürecinde  uzaktan eğitim gören binlerce öğrencinin Twetter tepkilerini  ‘Yaklaşık 300 öğrencinin üniversite yönetimini yıpratma amaçlı bir algı yönetimi ‘olarak değerlendirerek uygulamaya konulan yeni sınav ve ödev sisteminden ödün vermeyen Bozok Üniversitesi Rektörlüğü bugünlerde de en son 2018 yılında YÖK tarafından kabul edilip güncellenen B.Ü Akademik yükseltilme ve atanma yönergesini değiştirmek için yeni bir yönerge taslağı hazırladı.Fakülte Dekanlarından görüş istenilen yönerge taslağının içeriği Yozgat Bozok Üniversitesindeki yaklaşık 250  doktor öğretim üyesi ile 70 doçentin bir bölümünün tepkilerine  ve eleştirilerine neden oldu.Bu arada gazetemize ulaşan  bazı  akademisyenler  Üniversite yönetiminin hazırladığı yönergeye ilişkin endişelerini ve tepkilerini dile getirip  “Şu anda üniversitemiz bütün akademisyen arkadaşlarımız bu haliyle kabul edildiğinde Bozok Üniversitesinde onarımı zor sıkınılar yaratacak olan yönerge taslağını tartışıyor.Hepimizin kafası karışık.stres altındayız.Yönerge değişikliğinin akıbeti öğrenciler için uygulanan  sınav değişikliği gibi sonuçlandırılmamalıdır”dediler

 YOBÜ’de görevli akademisyenleri temsilen  Yozgat Milletvekillerine ,Belediye başkanlarına ve tüm ilgililere gazetemiz  aracılığı ile yönergeye ilişkin   yorumlu  bir açıklama mektubu yollayan ‘Orkan ‘ rumuzlu bir akademisyen ise Üniversite yönetimince değiştirilmek istenen yönerge taslağına göre, atama kriterlerinin ağırlaştırılacağını belirterek  yönergenin bu haliyle yürürlüğe girmesi durumunda Yozgat’ta görev yapan yaklaşık 250 öğretim üyesi ile 70 doçentin akademik hayatının  ve geleceğinin risk altında  olacağını ve netice itibariyle  akademisyenlerin çoğunluğunun  Yozgat’tan ayrılmak zorunda kalacağını ileri sürdü.

Üniversite yönetiminin hazırladığı yeni akademik yükseltilme ve atama yönergesi taslağı hakkında  gazetemizin ilgili köşelerine elektronik mektupla gönderilen  ayrıntılı ve yorumlu açıklama mektubunda konuya ilişkin aynen şu görüşlere yer verildi :

“Üniversitelerde, profesör ve doçent kadrolarında bulunanlar daimi statüde çalışmaktadırlar. Doktor öğretim üyesi, öğretim görevlisi, araştırma görevlisi kadrosunda çalışanlar ise birkaç yıllık yenilen atamalarla geçici statüde çalışmaktadırlar. Doktor öğretim üyeleri, üniversitelerin atama ve yeniden atanma kriterlerine göre puanlama esasına göre, şartları sağladıkları takdirde tekrar atanabilmektedirler. Yozgat Bozok Üniversitesinin Akademik Yükseltilme ve Atanma Yönergesi en son 2018 yılında YÖK genel kurulunda kabul edilerek güncellenmiştir.

2020 yılı ekim ayında Bozok üniversitesi Rektörlüğü, kimin, kimlerin veya hangi komisyon tarafından hazırlandığı bilinmeyen yeni bir yönerge taslağını fakülte ve yüksekokullara göndererek ilgili birimlerden taslak hakkında görüş istemiştir. 2018 yılında yeni çıkarılan yönerge henüz tam yürürlüğe girmeden ve sonuçları gözlenmeden yeni bir yönerge çıkarma girişimi akademisyenlerin kafasını karıştırmaktadır. Yeni yönerge incelendiğinde atanma kriterlerinin son derece ağırlaştırıldığı, Yozgat Bozok Üniversitesinden daha önce kurulmuş ve Türkiye’nin önde gelen birçok üniversitesinde öğretim üyesi olabilmek için aranmayan şartlar, Yozgat Bozok Üniversitesinde öğretim üyelerinden istenmektedir. Ağırlaştırılmış bu şartlar Akademisyenleri bilimsel çalışma yapmaya yönlendirme ve Üniversitenin standartlarını yükseltmeyi amaçlar gibi görünse de mevcut çalışan yaklaşık 250 doktor öğretim üyesinden büyük bir kısmının yönerge çıkarılması halinde tasfiye edilmesi, doçentlerin ise profesörlüğe yükselememesi anlamına gelmektedir. Örneğin Yüksek Öğretim Kurulu tarafından Doçent ünvanı verilen bir akademisyen Yozgat Bozok Üniversitesinde çıkarılması planlanan yönergeye göre Doçent olarak atanamayacaktır. İlginç olan Şu an Bozok Üniversitesinde mevcut çalışan Profesör ve Doçentlerden birçoğunun bile yeni çıkarılacak kriterleri sağlayamadığı, bazı profesörlerin kriterler kendilerine uygulansa tekrar doktor öğretim üyesi olarak bile atanamayacağı gerçeğidir. Fakat Profesör ve Doçent olanlara bu uygulama yapılmayacağı için onlar bu konuyu dikkate almamaktadırlar.

Profesörlüğü yaklaşmış bir doçentin yeni kriterlere göre çok sayıda yeni bilimsel yayın yapması gereklidir. Bilimsel bir yayının kabul görmesi ve yayınlanma süresi bir yıldan fazla sürmektedir. Bunlar dikkate alındığında yeni yönergeye göre Bozok ta çalışan öğretim üyelerinin önü kesilmek istenmektedir. Kadro yetersizlikleri nedeniyle aşırı ders yükü altındaki akademisyenler, yayına zaman ayırmadıkları süreçlerde yönetim tarafından ağır eleştirilere maruz kalmaktadırlar.

Geçtiğimiz günlerde Üniversite yönetimi, fakülte dekanlarını toplayarak yeni yönergeyi çıkarmak için çalışma başlatmıştır. Tamamı Profesör olan dekanların bazıları çıkarılmak istenen yeni kriterlerdeki şartları sağlayamadığı halde kendilerine zarar vermeyecek bir uygulamaya olur verme veya görüş bildirme gayretleri de dikkate edilmesi gereken ayrı bir husustur. Sonuç olarak geçmiş dönemlerde bazı kurumlarda bazı çevreler tarafından çalışanlar üzerinde gelişim ve kurumsal ilerleme adı altında uygulanan baskı ve mobing Yozgat Bozok Üniversitesinde uygulamaya konulmaya çalışılmaktadır.

Tamamen iyi niyetten uzak bu yönergenin yürürlüğe girmesi durumunda yaklaşık 250 doktor öğretim üyesi ve 70 doçentin akademik hayatı ve geleceği risk altındadır. Yılların emeğiyle toplanan bu akademisyenler Yozgat’tan ayrılmak zorunda kalacaklardır. Yüksek Öğretim Kurumunun Üniversitelere tahsis ettiği kadro sayısı her geçen yıl kısıtlanmaktadır. Rakamlar yaklaşık olarak ifade edilirse 2019 yılında Yozgat Bozok Üniversitesine 150 öğretim üyesi kadrosu tahsis eden YÖK, 2020 yolunda yaklaşık 40 kadro tahsis etmiştir. Farklı üniversitelerden çeşitli görevlendirmelerle yönetime gelip birkaç yıl içerisinde tekrar kendi üniversitesindeki odasına dönecek olanların, yıllarca Yozgat Bozok Üniversitesine hizmet etmiş akademisyenlerin geleceğini tepeden inme, keskin ve dayatmacı kurallarla yok etmeye çalışmanın bilime ne katkı sağlayacağı tartışılır durumdadır.

Yönetimin bu çalışmasının Sayın Vekillerimiz ve Belediye Başkanımız tarafından mercek altına alınmasını, Sayın Rektörün, çeşitli komplo teorileri üretmeden herkesi ikna edecek makul ve mantıklı bir açıklama yapmasını temenni ediyoruz.”

14/11/2020 23:00
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ