YOBÜ  İLE MESA ARASINDA ‘KENEVİR’ İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

YOBÜ İLE MESA ARASINDA ‘KENEVİR’ İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

Endüstriyel kenevir alanında ihtisas üniversitesi olan Yozgat Bozok Üniversitesi  kenevirle ilgili sektör buluşmaları kapsamda Ankara’da faaliyet gösteren Türkiye’nin inşaat sektöründe öncü firmalarından MESA Holding ile işbirliği protokolü imzaladı. 

YOBÜ Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen iş birliği protokolüne Yozgat Valisi Ziya Polat, Yozgat Belediye Başkanı Celal Köse, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, Rektör Prof. Dr. Ahmet Karadağ, MESA Holding Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Erol, Rektör YardımcıSI  ve Kenevir Araştırmaları Koordinatörü Prof. Dr. Güngör Yılmaz, Rektör Yardımcılarından  Prof. Dr. Şenol Akın, Prof. Dr. Yücel Güney ve Genel Sekreter Prof. Dr. Uğur Kölemen, fakülte dekanları ve kenevir araştırma grubunda yer alan öğretim üyeleri katıldı.

İş birliği protokolü öncesi Rektör Yardımcımız ve Kenevir Araştırmaları Koordinatörü Prof. Dr. Güngör Yılmaz, üniversitemizde endüstriyel kenevir alanında yapılan çalışmalar, projeler ve bundan sonraki süreçte yapılması planlanan hedeflere ilişkin kapsamlı bir sunum yaptı.

Daha sonra kürsüye gelen Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Karadağ, bugünün üniversitemiz, şehrimiz ve bölgemiz için çok anlamlı ve çok önemli bir gün olduğunu ifade etti. Rektörümüz konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bugün bizler için çok anlamlı bir gün. O yüzden çok heyecanlıyım. Bu kadim topraklarda bozkır diyarında bilinen bir bitkinin artık ekonomiye kazandırıldığı süreçlerini yaşamak üzereyiz. Heyecanlıyım çünkü bir üniversite, ürettiği bilgiyi teknolojiyle buluşturuyor. Teknoloji sanayici ile buluşuyor ve üniversite sanayi iş birliğinin çok güzel bir anını birlikte yaşıyoruz. Dolayısıyla bu sürece gelmemizde çok değerli paydaşlarımız, hep yanımızda durduğu ve hep bizi destekledikleri için onlara müteşekkirim, onlara çok teşekkür ediyorum.”

Mesa Holding Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Erol da Mesa Holding ailesi olarak Yozgat Bozok Üniversitesi ile yaptıkları iş birliğinden dolayı heyecanlı ve mutlu olduklarını söyledi. 

Yozgat Bozok Üniversitesi’nin endüstriyel kenevir alanında ihtisas üniversitesi olduğuna dikkat çeken ve bugün yapılan iş birliği protokolü ile yapmayı planladıkları yatırımların Yozgat’ın tarımına, endüstrisine, ekonomik yapısına ve istihdamına katkı sağlayacağını ifade eden Erol, “Bu çalışmaların ülkemizin geleceğiyle ilişkili olacağına ben inanıyorum. Gelecekte yine hepimiz bir araya geleceğiz ve mutlu olacağız. Bunun ilk adımının atıldığı ortamda bulunmaktan da çok mutluyuz. İş birliği protokolümüz üniversitemize ve holdingimize hayırlı olsun” dedi. 

Yozgat Belediye Başkanı Celal Köse ise,  çevre dostu olan ve savunma sanayinden, kozmetiğe, tarımdan ilaç sektörüne, otomotiv sektöründen, inşaat sektörüne pek çok alanda kullanılabilen mucizevi bitki olan kenevir bitkisinin ekonomiye kazandırılması adına yapılacak iş birliği protokol töreninde yer almaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Yıllarca mucizevi bitki kenevirden mahrum kalındığını dikkat çeken Belediye Başkanı Celal Köse, konuşmasının devamında şunları söyledi;

 “Cumhurbaşkanımızın 2016 yılında kenevir bitkisi ile alakalı açıklamalarından sonra stratejik bir tarım ürünü haline gelen kenevirin bütün biyokütlesinin ekonomiye kazandırılması adına 2020 yılında Yozgat Bozok Üniversitemiz ihtisas üniversitesi oldu. O günden sonra yapılan çalışmalar ve projeler ile çok önemli bir yol kat edildi.  Bugün geldiğimiz noktada Yozgat Bozok Üniversitemizi sektörün güçlü firmalarından olan Mesa Holding ile buluşturuyoruz. Üniversitemiz ile Mesa Holding arasında başlayan birliktelik inşallah ömür boyu devam eder “

Yüksek Öğretim Kurulu’nun bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması projesini hayata geçirdiğini belirten YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan da yaptığı konuşmada bu projedeki temel amacın üniversitelerimizin öncelikli bulundukları bölgelere, sonra ülkeye sonra da tüm insanlığa katkı sunmak olduğunu söyledi. Yaklaşık beş yıllık süreç içerisinde 22 üniversitemiz bölgesel kalkınma odaklı misyon edindiğini belirten Prof. Dr. Gündoğan, “Yozgat Bozok Üniversitemiz iki yıl önce bu misyonu almaya hak kazandı. Pandemi koşullarına rağmen çok güzel çalışma ve projelerin hayata geçtiğine şahit oldum.  Bu proje sadece üniversitenin değil, bölgenin projesidir. Önümüzdeki dönemde Yozgat Bozok Üniversitesi’nin kurmuş olduğu birliktelik diğer üniversitelerimize de örnek olacaktır. Önümüzdeki dönemlerde kenevir denildiğinde sadece Türkiye’de değil dünyada da Yozgat Bozok Üniversitemiz akla gelecektir” diye konuştu.

İşbirliği protokolü töreninde Yozgat Valisi Ziya Polat da bir konuşma yaptı.   Kenevirin mucizevi bir bitki olduğunu vurgulayan Vali Polat, konuşmasını şöyle sürdürdü ;

“İnşallah ihtisas üniversitesi olan üniversitemizin ürettiği bilginin güç olması için sahaya yansıması lazım.  Biz üniversitemizi hep sahada yanımızda gördük. Bundan sonrada göreceğiz. Bugün yapılacak iş birliği protokolü ile Mesa Holding tarafından ilimize bir sera kurulacak. Bu sera ile Türkiye’de ilk olacağız. Seranın Yozgat’ta olması ve üniversitemizin endüstriyel kenevir alanında ihtisas üniversitesi olması çok büyük bir avantaj. Dolayısıyla bu topraklarda üretilen kenevirin bu topraklarda işlenmesi ve bu topraklardan pazarlanması ve bu topraklara ekonomik girdi ve katma değer katması gerektiğini düşünüyorum. Yozgat’ta bulunan Organize Sanayi Bölgelerimize Mesa Holding adına fabrika için her tahsisi yapamaya hazırız. İnşallah kenevirde Yozgat bir marka şehir haline gelir. Kurulacak serada üretilen ürünlerin Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikada işlendiği günlerin açılışını hep beraber yaparız ve kenevirin ürün haline geldiğini hep birlikte görürüz. Bu duygularla üniversitemizin endüstriyel kenevirin alanında katkısı olan herkese teşekkür ediyor, yapılan iş birliğinin hayırlı olmasını diliyorum”

Konuşmaların ardından YOBÜ  ve Mesa Holding arasında işbirliği protokolü imzalandı.

İş birliği protokolü kapsamında holding tarafından 5 üniteden oluşan modern bir sera oluşturulacak. Kurulacak sera sistemleri ile üniversitemiz ile ortaklaşa hem medikal araştırmalar hem de diğer kenevir araştırmaları için mekân temini sağlanarak,  kenevir esaslı ürünlerin üretilmesi ve ticarileştirilmesine katkı sunulacak. Mesa Holding’in Kenevir alanında sunacağı katkı şehrimizin ve bölgemizin kalkınmasında da lokomotif vazifesi görecek. İlerleyen süreçte Organize Sanayi Bölgesinde kurulacak fabrika ile hem kenevir tarımına, hem de özellikle sanayi sektörünün istihdamına katkı sağlanması hedefleniyor.

15/01/2022 04:12
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ