ŞEFAATLIDA BAĞCILIĞIN GELİŞTİRİLMESİNE İLİŞKİN YOBÜ PANELİ

ŞEFAATLIDA BAĞCILIĞIN GELİŞTİRİLMESİNE İLİŞKİN YOBÜ PANELİ

Yozgat-Şefaatli yöresi bağcılığının geliştirilmesi için planlanan projelere alt yapı oluşturmak amacıyla; Üniversite, Şefaatli Kaymakamlığı ve Şefaatli Belediyesi  işbirliğinde bir panel düzenlendi. Panelde,  bölge ekolojisine uygun, farklı değerlendirme şekillerine sahip, pazar değeri yüksek, bölgede ciddi bir ekonomik katma değere haiz olan bağcılık konusu ele alındı.
Şefaatli Kaymakamlığı Toplantı Salonu’nda düzenlenen ve yöneticiliğini Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Güngör Yılmaz'ın yaptığı panele, Rektör Prof. Dr. Ahmet Karadağ, Şefaatli Kaymakamı Muhammed Fatih Günlü, Şefaatli Belediye Başkanı Av. Müjdat Karaca, Üniversite Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Gürbüz, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rüstem Cangi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi  Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Yağcı, Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya ,Üniversite Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emine Sema Çetin ve Araştırma Görevlisi Dr. Selda Daler, Şefaatli İlçe Tarım Müdürü Mustafa Tuncal ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Şefaatli Belediye Başkanı Av. Müjdat Karaca “böyle anlamlı bir panelin ilçemiz ev sahipliğinde gerçekleşmesinin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi. Başkan Karaca, Karanlıkdere Vadisinin çiftçilerin gayretleri ve yerel yönetimler olarak verdikleri desteklerle hak ettiği değere kavuşacağını belirtti.

Şefaatli Kaymakamı Muhammed Fatih Günlü ise ilçenin tarımsal üretimini artırma noktasında Karanlıkdere Vadisini aydınlık dereye dönüştürerek Şefaatli İlçesini üreten bir ilçe hüviyetine dönüştürmek istediklerini ifade etti. Günlü konuşmasının devamında: “Karanlıkdere ile ilgili artık söylemden çok eyleme ve üretime geçme zamanı gelmiştir. Çiftçilerimizle beraber Karanlıkdereyi bağcılık özelinde katma değere dönüştürmek için nasıl bir çıkış noktasına ihtiyacımız var sorusuna panel aracılığıyla cevap arayacağız. Panelde emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum” dedi.

Rektör Prof. Dr. Ahmet Karadağ da Şefaatli ve Karanlıkdere özelinde bağcılığın geliştirilmesi ve bölgenin ıslah edilerek bağcılık noktasında cazibe merkezi haline gelmesi için uzunca süredir çalışma içerisinde olunduğunu ancak tekrar gündeme gelen bu konu hakkında bir netice almak ve projeleri hayata geçirmek hedefinde olduklarını belirtti.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden alanında deneyimli ve uzman iki öğretim üyesini çiftçilerle buluşturduklarını belirten Rektör Prof. Dr. Ahmet Karadağ “Eğer bağcılıkla ilgili ilçeyi kalkındırma noktasında bir yol kat edeceksek, Şefaatli özelinde bağcılık üzümünden pekmezinden, yapraklarından ve yan ürünlerinden bir katma değer elde edebileceksek teknik anlamda bu işi bilen akademisyenlerden mutlaka destek almamız gerekiyor. Bu anlamda üreticiler olarak aklınızdaki tüm soru işaretlerinin bugün aydınlanmasını istiyoruz. Bu işin olmazsa olmazı siz değerli çiftçilerimizsiniz. Üreticiler ve müteşebbislerimizle üniversitelerimiz ve yerel dinamiklerimizle hep birlikte inanç ve kararlılıkla Şefaatli ilçesini bir marka ilçe konumuna büründürelim. Üzümde Hasandede, yaprakta ise Narince çeşitlerini Türkiye’nin markası haline dönüştürelim. Beklentimiz ve hayalimiz bağcılığı, Karanlıkdere Vadisini yeniden canlandırmak. Yozgat Bozok Üniversitesi bu anlamda emrinize amade” şeklinde konuştu.

Rektör Prof. Dr. Ahmet Karadağ, devletin ve kalkınma ajanslarının desteği ile bir fide üretim merkezi kurabilirsiniz. Sürdürülebilir olmazsa ve üretim merkezini sağlıklı şekilde işletemezseniz devletin kaynaklarını heder etmiş olursunuz. Gönül ister ki Şefaatli’de bir fide üretim merkezi kurulsun ve tüm Türkiye’ye fideler pazarlansın. Lakin o aşamada değiliz. Bu aşamalara ulaşabilmemiz için kendimizi ispatlamamız gerekiyor. Çiftçilerimizin daha büyük dekar alanlarla üretime geçmesi gerekiyor. Önceliğimiz hızlı ve ivedi şekilde Karanlıkdere gibi bağcılık kültürü olan ilçemizi üzüm ve yaprak üretiminde Türkiye’ye hitap eden marka bir ilçe seviyesine çıkarmak olmalı. Biz buna odaklanmamız lazım bağcılık özelinde yürümeyip koşmamız lazım” ifadelerini kullandı.

Protokol konuşmalarının ardından Şefaatli İlçe Tarım Müdürü Mustafa Tuncal, ilçe tarım potansiyellerine ilişkin katılımcılara sunum yaptı.

Panelin moderatörlüğünü yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Güngör Yılmaz, uygulanabilir ve başarıya odaklı projeleri hayata geçirmek için bu panelin çok değerli olduğunu ifade etti. Ayrıca Karanlıkdere başta olmak üzere Şefaatli bağcılığının sorunlarını masaya yatırarak katma değer anlamında verimliliği artırmayı, kullanım alanlarını çeşitlendirmeyi ve gelecek yüzyılın bağlarını kurmayı   hedeflediklerini dile getirdi.

Panelde Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rüstem Cangi “Yemeklik Yaprak Üretimi” Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Yağcı  “Tokat İlinde Üretici Odaklı Bağcılık Araştırmaları”, Üniversite Ziraat Fakültesinden öğretim Üyesi Doç. Dr. Emine Sema Çetin “Karanlıkdere Vadisi Bağlarında Verimliliğin Arttırılmasına Yönelik Uygulamalar” Araştırma Görevlisi Dr. Selda Daler ise “Yozgat Yöresinin Yerel Asma Kaynakları ve Kültüre Alınmalarına Yönelik Öneriler” konularında katılımcıları bilgilendirdi.

Katılımcıların sorularının cevaplandırılması, istek ve taleplerinin dinlenmesinin ardından panel sona erdi.

25/06/2021 23:57
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ