PROF.BÖYÜKATADAN FEHİMLİDE ‘KÖYDE OKUMA ‘ETKİNLİĞİ

PROF.BÖYÜKATADAN FEHİMLİDE ‘KÖYDE OKUMA ‘ETKİNLİĞİ

Taktirle karşılanan ve önemli bir boşluğun doldurulmasına katkı veren “Köyde Okuma Etkinliği” programlarının 22’incisi Yozgat’ın Yenifakılı ilçesine bağlı Fehimli Köyü’nde düzenlendi.

Yozgat Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nın başlattığı ve gönüllü olarak yürüttüğü etkinlikler ilgiyle takip ediliyor ve akademisyenlerden katkı verenler oluyor.

Fehimli İlkokulu / Ortaokulu Müdürü Birsu Karaer’in daveti üzerine, 27 Aralık 2021 Pazartesi günü gerçekleştirilen etkinliğe, Prof. Dr. Mustafa Böyükata ile birlikte Öğr. Gör. Ferhat Oflezer ve emekli Öğr. Gör. Abdullah Doğan da iştirak etti.

Akademisyenler "Fehimli'den de Cabir Bin Hayyan çıkabilir", "Ben de yaparım" ve "Köyde Proje Yapmak" başlıkları etrafında bilgi ve birikimlerini paylaştılar. Anasınıfından 8’inci sınıfa kadar bütün öğrencilerle ayrı ayrı bir araya gelen Prof. Dr. Mustafa Böyükata, öğrencilerle neşeli sohbet atmosferleri oluşturdu. Öncü bilim insanlarından bahsedildi, karşılıklı sorular soruldu ve sorulara birlikte cevaplar arandı. Ufuk açıcı yönde konuşmasını derinleştirerek, öğrencilerin proje faaliyetlerinde yer almalarını öneren Prof. Dr. Mustafa Böyükata, TÜBİTAK proje yarışmalarında kırsaldaki okullardan da projelerin Türkiye derecesi elde ettiğini Yozgat’tan örnekler vererek açıkladı.

Ortaokul öğrencileri ile bir araya gelen Öğr. Gör. Ferhat Oflezer, mikro denetleyici ve sensör teknolojileri ile ilgili temel düzeyde bilgiler paylaşarak, günlük hayatta kullanmakta olduğumuz sensörler hakkında öğrencilerde merak uyandırıcı sunumlar yaptı.

Öğretmenlerle bir araya gelen Prof. Dr. Mustafa Böyükata, köy okullarının avantajlı yanlarından bahsetti. Proje fikri geliştirmenin ve çocukları, proje şenliklerine ve yarışmalarına dahil etmenin önemine değindi. Öğretmenlerin kendi öğrencilik deneyimlerini, geldikleri ve gezip gördükleri yerlere ilişkin izlenimlerini ve hatıralarını okulda paylaşmanın kıymetini ortaya koydu. Öğrencileri motive edip önünü açmak, temel bazı kavramları öğretmek, fikirlerini yazılı hale getirmelerini, yetenek ve ilgi alanlarıyla ilgili çalışmalarını ortaya çıkartmalarını sağlamak ve onları doğru yönlendirmek gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Mustafa Böyükata, TÜBİTAK ve diğer kurumların sağladığı imkanları iyi değerlendirmek bakımından yapılabileceklerden söz etti.

Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “Bu gün yapılacak çalışmaların ileriye dönük olduğunu da bilmek gerekir. Çocuğun kendisine, çevresine, memleketine, milletine ve insanlığa faydalı işler yapabilmesi için erken yaşlarda o çocuklarda var olan özgün yanları bilmeliyiz ve açığa çıkartıp desteklemeliyiz. Bunu en iyi öğretmenler yapabilir. Bunun bilincinde olmak lazım” dedi.

Programda, öğrencilere dağıtılmak ve okulda değerlendirilmek üzere, eğitim öğretim faaliyetlerini destekleyici yönde; TÜBİTAK yayınlarından Bilim Çocuk ve Bilim Teknik Dergileri, TRT Genel Müdürlüğü yayınlarından TRT Çocuk Dergisi, Türk Eczacıları Birliği’nin Gürbüz Eczanede yayını, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin yayınları, Kayseri Bilim Merkezi’nin Günlük Hayatımızda Bilim yayını, eğitim materyalleri ve kitaplardan oluşan hediyeler de teslim edildi. Katkılarından dolayı, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kâzım Uysal, İsler Yayınları sahibi Mehmet İşler ve CEO’su Emir Çetinkaya, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. İsmail Kocaçalışkan ve Yunus Emre Arvas, Yozgat Bozok Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zakir Taş, Kadıköy Belediyesi Suadiye Gönüllü Evi Başkanı Suat Ağan, Şehit Şükrü Ceylan’ın ailesi, Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Eczacı Arman Üney ve Eczacı Mehmet Ali Çakır, Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği Başkanı Aysel Ergüney, Türkiye Gönüllü Eğitimciler Derneği Başkanı Dr. İbrahim Erdoğan, Pazarören Mezunları ve ODTÜ Mezunları ile eğitime destek veren bütün gönüllülere gıyabında teşekkür edildi.

Etkinliğe ilişkin öğretmenler tarafından yapılan değerlendirmeler arasında, Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nın çok ince ve önemli noktalara temas ettiği ifade edilerek; veli öğretmen ilişkisine ilişkin çok farklı bir bakış açısı sergilendiği, akılda kalıcı bir anlatım olduğu, öğrenci sayısının azlığının bir avantaj olduğunun vurgulanarak “köy koleji” yaklaşımının kendileri için enerji verici olduğu, mesleki anlamda doyurucu bir sohbet ortamı oluştuğu, doğal, etkili ve verimli bir görüşme olduğu belirtildi. Bu türden etkinliklerin okulu çocuklar için daha ilginç hale getireceği, öğrencilerin doçent, mühendis, profesör gibi meslekleri somut olarak görme olanağı elde ettikleri için öğrencilerin dikkatini daha fazla çektiği ifade edildi. Bazı öğretmenler de etkinlikte verilen örneklerin oldukça somut ve kalıcı olduğunu hatırlatarak, bu ziyaretin meslek bilgilerini hatırlayıp tazelemelerini sağladığı da söylenerek emeği geçenlere teşekkür ettiler.

Programa iştirak eden Fehimli Köyü Muhtarı Hasan Çiftçi ve Fehimli İlkokulu / Ortaokulu Müdürü Birsu Karaer etkinliğin kendileri için çok değerli olduğuna değinerek, emek ve gayretlerinden dolayı Prof. Dr. Mustafa Böyükata ve Öğr. Gör. Ferhat Oflezere’e teşekkür ettiler.

28/12/2021 22:03
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ