KENEVİR KATKILI ÜRÜNLERİN TANITILDIĞI DEĞERLENDİRME TOPLANTISI

KENEVİR KATKILI ÜRÜNLERİN TANITILDIĞI DEĞERLENDİRME TOPLANTISI

Üniversitemiz Kenevir Araştırmaları Enstitüsü bünyesinde yürütülen ve ihtisas alanımız olan “Endüstriyel Kenevir”le ilgili bir yıl boyunca yapılan faaliyetlerin değerlendirildiği bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda kenevirin endüstriye kazandırılması, kenevire dayalı sanayinin Yozgat ve yöresinde çeşitlenmesi ve istihdama katkı sağlaması adına yürütülen çalışmalar ve ortaya konulan projeler hakkında bilgiler verildi.

Üniversitemiz Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen bilgilendirme toplantısına Yozgat Valisi Ziya Polat, Belediye Başkanı Celal Köse, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Uçak, Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Karadağ, Rektör Yardımcımız ve Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Koordinatörü Prof. Dr. Güngör Yılmaz, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Şenol Akın, Prof. Dr. Yücel Güney, Üniversitemiz Genel Sekreteri Prof. Dr. Uğur Kölemen, İl Jandarma Alay Komutanı Ali Sefa Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Murat Esertürk, İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yazıcı, İlçe Kaymakam ve Belediye Başkanları, Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sinan Çelik, İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Erdoğan Öztürk, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Koordinatörü Selim Türker, Üniversitemiz akademik ve idari personeli ve Kenevir Araştırma Gruplarında görevli öğretim elemanları katıldı.

Rektör Prof. Dr. Karadağ: “Yozgat’ı kenevirin biyokütlesinin ekonomiye kazandırıldığı bir üs haline getirmeyi hedefliyoruz.”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Ahmet Karadağ, Yozgat Bozok Üniversitesi’nin İhtisas Üniversiteleri arasına girme sürecinden bahsetti. Rektör Prof. Dr. Ahmet Karadağ, Yozgat Bozok Üniversitesi'nin 23 Ocak'ta endüstriyel kenevir alanında ihtisaslaşan üniversite olduğunu ve misyon olarak kenevirin bütün biyokütlesini endüstriye kazandırmayı hedeflerine adım adım ilerlediklerini söyledi. Rektör Prof. Dr. Ahmet Karadağ ihtisas alanımızla ilgili endüstriyel kenevir özelinde kısa, orta ve uzun vadede yapılacak çalışmalarla Yozgat’ı kenevirin biyokütlesinin ekonomiye kazandırıldığı bir üs haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Yozgat Bozok Üniversitesi tarafından kenevir katkılı üretilen ürünleri sanayici ve müteşebbisler ile buluşturmaya başladıklarını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Ahmet Karadağ, “Üretilen ürünlerimizi bölgesine değer katan ve bu sektörde bölgede konuşlanmış orta veya büyük ölçekli fabrikalarda bölgesel kalkınma odaklı ekonomiye katkı sunar bir duruma getirmektir. Bunun ön çalışmaları yapılarak önemli bir mesafe kat ettik. Pandemi sürecinin ardından bu firmalarla yeniden temaslarımızı hızlandırarak birçok sektöre hitap edecek tekstilden gıdaya, kozmetikten ilaç hammaddesi yapımına kadar çok geniş yelpazede kenevir esaslı ürünlerle karşınıza çıkmayı hedeflemekteyiz” dedi.

Rektör Prof. Dr. Karadağ, Yozgat Bozok Üniversitesi’nin kenevir alanında çok önemli işler başardığını, büyük hedeflerinin olduğunu, beklentilere cevap verebilmek için gece gündüz çalıştıklarını belirtti.

Açılış konuşmasının ardından Rektör Yardımcısı ve Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Koordinatörü Prof. Dr. Güngör Yılmaz, yaptığı sunumla endüstriyel kenevir alanında “Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisaslaşma Projesi” kapsamına seçilen üniversitenin, ihtisaslaşmaya yönelik izlediği yol haritası, mevcut çalışmalar ve hedefledikleri projelere ilişkin bilgiler verdi.

Prof. Dr. Yılmaz, Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Koordinatörlüğü’nde 7 farklı araştırma grubu ile çalışmalara başlandığını belirterek her çalışma grubunun farklı projeler üzerinde çalışmalar yürüttüğünü söyledi. Prof. Dr. Yılmaz, üniversite tarafından araştırma gruplarının, planladıkları 20 projeye yaklaşık 1 trilyon tutarında bir bütçe desteğinde bulunduklarını ifade etti.

Prof. Dr. Güngör Yılmaz: “Cumhurbaşkanlığı’na kenevirle ilgili 22 büyük kapsamlı proje sunuldu”

Prof. Dr. Güngör Yılmaz, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Yozgat Bozok Üniversitesi 2020 yılı içerisinde kenevir esaslı bazı ürünler geliştirdi. Bunlar kenevir esaslı anti bakteriyel sıvı sabun, kenevir esaslı unlu mamuller (ekmek, pasta çeşitleri) ile çölyak hastaları için glütensiz kek ürettik. Ayrıca hayvan besleme, entegre mücadele ve kenevirin in vitro çoğaltımı konularında da çalışmalar yürütüyoruz. Geleneksel usullerle kenevir liflerinden de kâğıt üretimi gerçekleştirdik. Kenevir esaslı tekstil ürünleri, bazı yalıtım malzemeleri ve kompozit ürünler geliştirerek de bu alanda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kenevir esaslı batarya ve süper kapasitör, kenevirin tıbbi amaçlarla kullanımını, CBD üretimi ve kenevir esaslı sağlık destek ürünlerinin geliştirilmesi ve kenevirin asfalt yapımında kullanımına dair çalışmaları başarıyla tamamlamayı hedeflemekteyiz”

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na büyük çaplı projeler hazırladıklarını ve 2021-2025 yol haritasını belirlediklerini ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı’na sunulan 22 büyük kapsamlı proje olduğunu, bu projelerde yaklaşık 136 araştırmacının görev yapacağını ve toplam bütçe taleplerinin ise 72 milyon TL tutarında olduğunu sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Yılmaz kenevir esaslı sanayinin gelişmesi ve Yozgat’a yatırım yapılması adına çok sayıda yurtiçi ve dışından yatırımcılarla bir araya geldiklerini belirterek ortak projeler üzerinde çalıştıklarını söyledi. Prof. Dr. Yılmaz, son olarak kenevirle ilgili Yozgat Bozok Üniversitesi’nin daha fazla bilgi ve ileri teknoloji üreten odak bir Üniversite haline getirilerek Yozgat’ın tanınırlığı ve kalkınıp gelişmesine katkı sağlayacaklarının altını çizdi.

Yozgat Belediye Başkanı Celal Köse kenevirin birçok sektöre hâkim olan değerli bir bitki olduğunu belirterek kenevir özelinde Yozgat Bozok Üniversitesi’nin ihtisas üniversitesi olmasının Yozgat’ın gelişiminde önemli bir lokomotif olacağını sözlerine ekledi.

Yozgat Valisi Ziya Polat ise mucizevi bir bitki olan kenevirin gerekli mevzuatlar dâhilinde ülke ve Yozgat ekonomisine kazandırılması noktasında valilik, belediye ve tüm paydaşlarla gerekli katkıyı sağlayacaklarının altını çizdi. Kenevir’in önümüzdeki süreçte adından söz ettirecek bir bitki olacağını da ifade eden Vali Polat, burada Yozgat’ın ve Yozgat Bozok Üniversitemizin öncü olmasının şehrimiz ve ülkemiz için büyük bir kazanım ve başarı olacağını da sözlerine ekledi.

Bilgilendirme toplantısında ayrıca Üniversite tarafından üretilen kenevir katkılı ürünlerin tanıtımı yapıldı.

17/02/2021 19:38
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ