HÜSEYİN DURUSOY: MESLEK LİSELERİ KAN KAYBEDİYOR

HÜSEYİN DURUSOY: MESLEK LİSELERİ KAN KAYBEDİYOR

Hak Savunucuları Derneği Başkanı ve iktisatçı Hüseyin Durusoy, yaptığı yazılı açıklamada meslek liselerinin önemine vurgu yaparak, Türkiye'de Meslek Liselerinin her geçen gün biraz daha kan kaybettiğini dile getirdi.

Meslek Liselerinin amacının sanayi, ticaret ve hizmet sektörlerinde istihdam için nitelikli iş gücü oluşturmak, mesleklerin devamı olan yükseköğretim kurumlarına geçiş için gerekli temel eğitimi vermek olduğunu vurgulayan Durusoy, açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

"Ülkemizde mesleki eğitim sisteminin, yönetim, program, fiziki koşullar, öğretmen, öğrenci, veli ve işveren boyutlarında ve bu boyutların birbiri ile ilişkisi de göz önüne alınarak incelenmesi ve sorunlarının tespit edilmesinin eğitimin niteliğini artırmada önemli bir adım olacağını düşünüyoruz.

Ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkeler, hızlı ekonomik ve teknolojik değişimlerle rekabet edebilmek için üretimlerinin geliştirilmesine ihtiyaç duymaktadır. Böylelikle, mesleki ve teknik eğitim nitelikli insan gücü yetiştirerek istihdam sorununa ve sektörler arası dengenin kurulmasına imkân sağlayacaktır.

Meslek liselerinde olan sorunlar memleketin sorunu olarak görülmekte ve meslek liselerinin gelişmişliğinin ülkenin gelişmişliği ile birlikte değerlendirilerek, ülkenin kalkınması için öncelikle ara eleman ve teknik elemanlara ihtiyacın olduğu düşünülmektedir.

Meslek liselerinin bugün görece olarak değersizleşmesine etki eden faktörlere bakıldığında ;  Sınav sistemi, siyasi nedenler, okulların toplum gözünde değersizleşmesi, üniversite kazanamama korkusu, toplumun meslek liselerine bakış açısındaki değişimler, 28 Şubat süreci ardından yaşanan katsayı problemi, Anadolu liselerinin kontenjanlarının yüksek olması ve itibar kaybı gibi nedenlerden kaynaklandığı düşünülmektedir.

Meslek liseleri için, bilimsel ve rasyonel temellere dayalı iade-i itibar çalışmasını başta Milli eğitim Bakanlığı olmak üzere ebeveynler, eğitimciler, siyasiler, üniversiteler, sektör temsilcileri ve alanında uzman öğretmenlerden oluşan bir komisyonla yapılması gerekmektedir.

Meslek liselerinin mevcut durumlarının her anlamda iyileştirilmesi için Millî Eğitim Bakanlığı ile birlikte özel sektör, yerel yönetimler üniversiteler ve STK’larla da iş birliği yapılarak yerli ve milli bir mesleki eğitim programının oluşturulması sağlanmalıdır. Meslek liselerine yönlendirmede ilkokul yıllarından itibaren veli ve öğrencilere okul başarısının yanında, öğrencinin ilgi ve kabiliyetini de ön plana çıkartan mesleki yeterlilik kriterleri de dikkate alınarak genel bir yönlendirme ve rehberlik yapılmalıdır. Meslek liselerinin öncelikli görevinin yükseköğrenime öğrenci yetiştirmek olmadığı ama bundan da öte ülke ekonomisinde ve üretim gücünde ihtiyaç duyduğumuz nitelikli bireyleri yetiştirdiği bilincini uyandıracak ve yerleştirecek çalışma seferberliği başlatılmalıdır. Meslek liselerinin yükseköğretime geçiş sürecinde mesleki yeterliliklerini de ölçen bir ölçme değerlendirme sistemi her üniversitenin kendi bünyesinde oluşturulmalı ve üniversite mezuniyet belgesi kazandırılmalıdır"

17/04/2021 00:20
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ