YOZGAT’IN THM SANATCISI VE SAZ USTASI KOLDEMİR VEFAT ETTİ

YOZGAT’IN THM SANATCISI VE SAZ USTASI KOLDEMİR VEFAT ETTİ

Yozgat’ın tanınmış  Türk Halk Müziği sanatçısı Yozgat eşrafından  İlhan Koldemir bir süredir  tedavi gördüğü Bozok Üniversitesi Tıp fakültesi hastanesinde Hakkın rahmetine kavuştu.

Kentimizde 65 yıl Yozgat halk müziğine sazı,sözü ve sesiyle katkı sağlayan ve bu süreçte müzik aletleri atölyesinde de yaklaşık 2500 bağlama üreten 83 yaşındaki duayen sanatçının vefatı  Yozgat’ta Türk Halk müziği camiasında ve sevenleri arasında  büyük üzüntü yarattı. Merhum Koldemir’in naaşı 10 Kasım Salı günü  Taşocağı Mezarlığında kılınan  ikindi  ve cenaze namazının ardından aile kabristanlığında  toprağa verildi.

KOLDEMİR’İN KISA HAYAT HİKAYESİ

Bugün hayata veda ederek aramızdan ayrılan Yozgatın değerli sanatçılarından İlhan Koldemir 1937 yılında Yozgat kent merkezinde doğdu.Yozgat eşrafından kasap Rüştü Koldemir’in oğlu olan İlhan Koldemirin mesleği mobilyacılıktı.Bu mesleği sürdürürken merakından dolayı bağlama üretimine de  başladı.65 yılda 2500 bağlama,yüzlerce ud,gitar ve keman üretti.Koldemir müzik aletlerini üretirken Türk Halk Müziğine yönelik etkin çalışmalarda da bulundu.Başta saz olmak üzere ürettiği tüm müzik aletlerini de kullanan İlhan Koldemir  18 yaşında iken Yozgat türkülerini ve saz çalmayı Türk folklorunun mimarı hemşehrimiz  ünlü sanatçı Nida Tüfekciden ders alarak öğrenmişti. Konserlerinde “ Benim hocam Nida Tüfekciydi Yozgat tezesini de Yozgat mızrabını da ben ondan öğrendim “diyen Koldemir,hayatı boyunca Yozgatta oluşturulan Türk Halk Müziği korularında bağlama çaldı, özel gün,düğün,tören ve proğramlarda  da Yozgat türkülerini seslendirdi.

YOZGAT gazetesi Yozgat folklorunun değerli  sanatçısı İlhan Koldemire  Allah’tan rahmet,ailesine,sevenlerine ve yakınlarına  başsağlığı diler..

10/11/2020 20:31
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ